Hemåt i lugn takt

Vi ville inte sluta med en tråkig “vänta-på-flyget-dag”, så vi åkte förbi Windsor på vägen ner mot flygplatsen. Mysig stad som vi absolut ska åka tillbaka till, nära London också!

The Thames från ett annat håll.

The Long Way.

Storbritanniens största slott, och Elizabeth II’s weekend getaway.

Sista frukosten, värdig en kunglighet, på Madame Posh café.


För att slippa stressa tog vi bilen i god tid till Gatwick och lämnade in. Alltid lika skönt när man har lämnat bil utan problem, och sen checkat in väskorna utan problem (vi var bara tvungna att packa om lite grann för vikten, men vi är så rutinerade 😎 ).

Det var allt för den här gången från Lillebo-resenärerna!

Le Grand Tour

St Albans är en liten stad på lagom avstånd från London, och det är förmodligen därför det är så mycket turister där även om det inte är jättemycket att se. Men lite mysigt i alla fall, och där tillbringade vi första delen av dagen.

The “almost unique” bell tower, som det beskrevs. Fint, från 1400-talet.

Katedralen är gigantisk, vacker, och från 1000-talet. Helgonet St Alban, som staden är uppkallad efter, var en omvänd romare.

Vi såg en Poundland och en Poundworld bredvid varandra, och gjorde en spontan-challenge: två team med tre pund var skulle hitta bästa sakerna i varsin affär. Vi redovisade fynden på det mysiga cafét Kanuka.

Jag tog ett av de “naughty” teerna – Roasted Almond. (Vet inte vad det var för naughty med det.)

Fynden.

Vi tog en sväng med bilen förbi ett stort Tesco vid hotellet, för att “top up” resväskorna, som de säger här i England. Sen vila och ladda mobilerna innan vi åkte mot Warner Bros Studio Tour, med tanken att äta något på vägen. Det blev lite stressigt när vi först inte hittade något öppet och bra ställe, men till slut drog vi vinstlotten när vi hittade Eats & Treats i North Watford, där mannen som lagade vår mat visade sig vara mannen bakom alla bakverk i Harry Potter-filmerna! Ännu mer tur än att Harry Potter and the Goblet of Fire gick på tv igår kväll – den bästa!

Studio Tour är verkligen imponerande, och det var flera tillägg som inte fanns när vi var där för fyra år sedan, som Forbidden Forest och Hogwarts Express, och fler kostymer.

Hilda pekar ut Hermiones trollstav bland allas.

En av mina favoriter – makeupavdelningen.

En annan favorit – graphic design! Att de gör allting i sån detalj hela tiden, genierna!


Efter FYRA timmar så var vi igenom hela studion, och inte bara Hilda var överlycklig. Så proffsigt allting! Jag frågade vad som var bäst, och Hilda svarade: “Allt!” 🙂


Nu är resan i stort sett slut, i morgon åker vi neråt mot flygplatsen där vi ska lämna bilen, och tittar till Windsor på vägen. Sen hemåt!

London, baby!

Vi åkte från Oxford tidigt för att hinna tillbringa dagen i London, en lite nypåhittad plan. Det tog bara en timme att komma till Watford, där vi nu ska sova de två sista nätterna, eftersom vi ska på Warner Bros Harry Potter i morgon kväll. Vi längtar alla till hotellet, det är Premier Inn, som vi har bott på ett antal gånger. Deras grej är att man ska sova gott (annars får man pengarna tillbaka!), och de har sköna sängar, kuddar, mörkt i rummet, osv. Genialiskt. 

Men nog om det. 🙂

Vi bokade biobiljetter igår, och funderade på vad vi inte såg senast, och kom fram till att vi skulle åka till Camden Market. Vi tog the Overground från Watford High Street precis vid hotellet, sen hängde vi i stan hela dagen. 

Lunch i Camden Market.


Det var kul att vara i London igen, det är ändå favoritstaden måste jag säga. Men jag var väldigt trött i kroppen, så vi gick till Odeon lite tidigare och satt och vilade innan filmen satte igång. Bra film som alla gillade – Guardians of the Galaxy II. 

Testar en cronut, faktiskt för första gången! Ingen utom Risto gillade. 🙂


När vi kom ut så kändes det som kväll, som det alltid gör när man går på bio på eftermiddagen. Vi gick och åt på Leon, som jag har velat luncha på sen första dagarna, när jag köpte en stödhummus där som var jättegod. 

Visst, snabbmat, men god snabbmat!


Sen orkade jag inte mer, så vi gick till Euston och tog tåget hem till Premier Inn. I morgon har vi inga planer, förutom Harry Potter på kvällen. Skönt att ta det lugnt nu när jag är på väg in i en dålig period igen.

Bilfritt, men absolut inte folkfritt

Första helt bilfria dagen på två veckor! En jättebra grej med Storbritannien är att det alltid finns familjebiljett till allt, det har sparat oss en hel del i inträden. Till och med på bussen – vi betalade bara åtta pund för en 24-timmarsbiljett för hela familjen! Så i morse tog vi bussen in till stan och mötte Ristos gamla klasskompis Minna, som bott i Oxford länge. Hon tog oss till ett frukostcafé i Covered Market, sen gick vi till St Michael’s North Tower och tog in utsikten över Oxford. 


Väderappen spådde regn på eftermiddagen, så vi gick till Magdalen Bridge för lite punting, som man bara måste göra i Oxford. Det var ganska tomt när vi kom, Risto började punta lite lugnt, och bytte sen med Hilda. 

Hannes och jag njuter av lugnet före stormen.


När vi kom ifatt ett gäng italienska tjejer och en båt med engelska dudes så började kaoset. De var totalt oskickliga och spärrade kanalen på bredden, krockade med varandra och oss, osv. 

Zooma in i bakgrunden för ett exempel på dålig organisation. När vi kom fram hade två av killarna ramlat i. Men de verkade ha kul. 🙂


Om ni undrar vad definitionen av kaos är, tänk er tio båtar med italienska och ryska tonåringar utan kunskap om hur man styr en båt, på ett område stort som en återvändsgränd. En pina på flera sätt – kaos och dålig organisation är det värsta jag vet. Men vi kom torrskodda i land, och slapp betala för förseningen på grund av kaoset. Och det var roligt att punta!

Vi pustade ut med High Tea på The Grand Café.

Det var otroligt mycket folk på stan, mest ungdomar på språkkurs. Dålig kombo med regn och utländska ungdomsgrupper – fullt med paraplyer, alla rörde sig i stim och ingen visste vart de var på väg. 

Vi shoppade lite, och flydde till lugnare gator. Här är Hannes och County Hall.


Till slut tog vi bussen till Cowley Road, där Minna tipsat att det fanns många restauranger att välja mellan. Vi hittade en indisk med supergod mat. 

Hannes med sin “Bangladesh Basket”. Tyvärr har jag ingen bild/video på när jag tog en stor tugga av en chilifrukt som jag trodde var en paprika.

Frååån Sherwoodskogen!

Vi kom in till Nottingham ganska tidigt, eftersom frukosten bara serverades till 8.30 i dag. Vi parkerade vid slottet, som ligger högt uppe på en klippa (surprise surprise) och ovanpå ett nätverk av grottor. En av grottorna kallas Mortimer’s Hole, efter mannen som mördade Edward II och blev gripen av nye kungen och hans soldater som smugit sig på honom underifrån. 

Mortimer’s Hole.


Risto in a Hoodie.


På Old Market Square hade de preppat en beach, där man kunde ha lite strandliv utan hav. Där hängde vi ett tag. 

Bigfoot var här före mig!


Vid lunchtid var vi i Stratford-upon-Avon, stan som är känd för en enda sak:

Utanför Shakespeares hus, där han bodde i början och slutet av sitt liv.


Hilda och Hamlet.


Stratford var en söt liten stad, mycket turister förstås. Vi åkte vidare till Oxford, och det började regna. När vi kom fram till vårt airbnb så hade det slutat helt lagom, och vi tog bussen in till stan. 

Trinity College.

Fina hus på High Street.


Risto fick berätta några anekdoter från sin språkresa 1983, vi småshoppade lite och åt på en thairestaurang. Staden känns cool och mysig, det blir roligt att åka in igen i morgon!