Hot wheels

Alltså idag var det varmt! Det var över 30 grader på eftermiddagen, puh.

Här är det tillfälle att gnälla lite på danskarnas snålhet. Jag har aldrig hört av någon tidigare att det är dyrt i Danmark, men det är inte bara valutakursen det handlar om. På restaurangerna tar de hutlöst betalt för vatten, och ber man om kranvatten så “finns det inte”. Man måste beställa en jättedyr flaska. Och vill man ha ketchup eller parmesan, så blir det tio kronor extra. Sånt gör mig sur.

Jag gjorde min egen lilla hämnd genom hela resan och beställde vatten först, och innan vi gick så bad jag dem fylla på flaskan med kranvatten, då kunde de inte säga nej. Ha. Ingen skam i kroppen! 👍🏼

Hur som helst – vi började dagen med att lämna vårt bagage på LuggageHero, för att slippa bära med oss. Det finns i flera städer och är mycket smidigt, kan rekommenderas! Hilda kom på att hon glömt sin mobil i lägenheten, så vi kom överens om att möta ägaren när han kom till stan med tåget klockan tre. Sen gick vi in i Christianshavn, Hannes och Hilda tog sparkcyklar på vägen och hade kul med dem.

R och H2 klättrade upp i Vor frelses kirke, 400 läskiga trappsteg med Köpenhamns bästa utsikt. Jag vinkade åt fyra olika personer i tornet, ingen av dem visade sig vara min familj, oops. Toppbilden här i inlägget är från det vackra tornet.

Fin man i Christianshavn.

Vi tog en sväng genom Christiania, och åt smarrig lunch på Broens gadukøkken.

När Risto och jag också gick över till sparkcykel blev det fart på Lillebo! Vi susade genom stan till Vesterbro och fikade på ett mysigt litet hipsterställe (jag tog en ingefärslemonad), Petról.

Vi flög över gatorna åt andra hållet och var väldigt nöjda med hur mycket av stan vi hunnit se på två dagar! Mötte Kasper vid lägenheten och fick tillbaka Hildas mobil (och mina laddade vattenflaskor), det var skönt.

PLING PLING!!

Hannes och Risto hämtade bagaget, sen sågs vi på stationen. Sjukt varmt, det var skönt att komma på tåget som åtminstone hade hjälpligt med AC.

Och här sitter vi nu: på väg hem från en rolig roadtrip som kändes lång fastän den var ganska kort jämfört vad vi är vana vid.

Glada och nöjda (och ganska svettiga)!

Tillbaks till stan

Vi hade tänkt åka klockan nio och räknade med att komma fram till Köpenhamn på tre timmar. Vi är ganska duktiga på planering – exakt 8.58 stängde vi dörrarna till bilen för att åka iväg, och 12.00 var vi på Kastrup och lämnade hyrbilen.

Bron över Stora Bält från andra hållet.

När vi kom till vår lägenhet så var det städning på gång, så vi lämnade bara våra väskor och gick ut direkt.

Utan något särskilt mål så blev det lite för mycket promenerande, men vi såg Nyhavn, Rundetaarn, gick på Ströget och kom ända till Nørrebro innan vi tog en taxi hem för att vila lite före middagen.

Broöppning i Nyhavn:

https://www.arhammar.se/jessica/wp-content/uploads/2019/06/img_0068.mov

Middagen blev på PS vid Ströget, jättegod mat. Vi planerade morgondagen lite och köpte frukost innan vi gick hem igen. Vi bor jättefint och centralt i en lägenhet som av mitt snokande att döma tillhör en väldigt ordentlig och matlagningsintresserad ung man som blir bjuden på många bröllop. Han har bara en tekopp, den ska jag dricka ur nu. Godnatt!

Burgare och pizza på PS.

Matfokuserad.

No filter

Det är skönt att ha semester. Tyst natt (ingen tupp!) och mysig frukost med lite Fia med knuff. Vi åkte in till stan (Århus) och parkerade på samma ställe (smart att reka igår kväll!) för att börja dagen på “Danmarks största shoppinggalleria”, Bruuns. Vi hade överskattat Danmark där lite, för den brände vi igenom på 45 minuter. 🙂

Vi mötte upp Risto, som vi parkerat på ett café på Strøget, och åt lunch på Cross café vid ån.

Smørrebrød till mig! Med kartoffel så klart.

Vi fortsatte att strosa runt och kolla i affärer, Hilda köpte fotbollsskor och Hannes en keps. Sen var vi lite trötta på shopping, så vi gick till konstmuseet ARoS, med den karaktäristiska färgrundeln (känd hos mig i alla fall från serien Dicte).

Väldigt fint att titta på staden från ovan genom de olika färgade glasen. Varje utsikt fick en egen karaktär.

Vi var inte riktigt på rätt humör för modern konst, eller så var vi det. Vi fnissade oss igenom tre våningar konst innan vi gav upp och erkände att vi bara köpte inträde för utsiktens skull.

Sista stoppet för dagen var vid Ballehage strand, där halva familjen badade i havet. Efter det var det hemfärd, vi hade redan förberett middag igår och köpt hem halvfärdigt. Skönt att vila på kvällen, och hänga lite i vårt fina hus.

Vårt vardagsrum/kök rakt fram.

Fun fact: Århus kommer från Aros, där “Ar” är genitiv av “å”, och “os” betyder “mynning”. Alltså “åmynningen”, det vill säga Joensuu på finska. Två åmynningar på några veckor. 🤓

Tåget över Bält

Natten i stugan var tyst och skön, Risto trodde jag skojade när jag sa att tuppen väckte mig 3.40 (sant!). Vi åt frukost inomhus, det var lite kyligt ute. Packade ihop och körde några minuter till Unesco-sajten för att titta lite mer på de vackra klipporna vid Stevns klint.

Hilda och Risto klättrade ner för att få en bättre utsiktspunkt.

Hannes drog till sig nyckelpigor.

Vi lämnade Sjælland för Fyn och drog över Stora Bält medan vi googlade vad som egentligen hände vintern 1658 när den svenska hären väntade på att sunden skulle frysa till is. Fascinerande att tänka sig att allting till sist frös, det är en ganska bred bit.

På Fyn stannade vi i Odense, som var en väldigt fin liten stad, bortsett från att de gräver upp typ hela staden just nu. Vi åt lunchfika på ett torg och kollade lite i affärer. Risto köpte äntligen flipflops och blev jätteglad.

Vallmofält på Sjælland 😍

Fika på Flakhaven vid rådhuset.

Gulliga hus i Odense. Det gula hörnhuset längst bort är HC Andersens födelsehus.

Vi fortsatte mot Aarhus, blev en timme försenade på grund av flera olyckor, men kom till slut fram till vårt airbnb. Jag hade än en gång prickat in ett superpittoreskt ställe som verkade vara absolut så långt ute på landet man kan komma (men ändå 20 minuter från stan).

Skönt att komma hem till den här tysta utsikten och en mjuk säng.

Middag fick bli inne i stan, vi åt gott i Latinokvarteren, bredvid ån. Mysigt!

Danskäventyret börjar

Det känns alltid lite overkligt att ta pendeltåget som början på semesteräventyr, men eftersom det är banarbete igen, så blev det pendeln till Stockholm Södra där vi tog tåget till Köpenhamn.

Resan gick rätt snabbt, vi hade med oss matsäck och grejer att läsa och göra. Fem timmar går fort.

Vi hade hämtat ut hyrbilen och var på E20 en halvtimme efter att tåget kommit in på stationen. Smidigt! Lite förvirring uppstod när vi inte fattade att bilen var igång för att den inte lät något. Har aldrig kört elbil förut. 🤭

Det bästa med roadtrip i Danmark (kan jag nu säga som expert på området med flera timmars erfarenhet) är att avstånden är så små. Så det dröjde inte länge förrän vi gled in i byn Stevns, som såg ut som någon typ av LasseMajas Valleby med en sak av varje: tingshus, bio, hotell, osv. Vi bestämde oss för att åka till vårt hem för natten och sen köra tillbaka.

Vårt hus är en ljuvlig liten stuga som på 1800-talet varit ett stall. Ute bland vetefält, vallmos och rosor, jag smällde av när jag såg det! Gulligt!

Lillebo-borna är jättar jämfört med Hestestalden.

Jag hade tänkt att vi kanske skulle bada lite på kvällen, så vi gick mot havet för att titta om det fanns någon strand, men det visade sig vara en 40 m hög klippa ner, så vi tittade på utsikten i stället. Det hade jag ju kunnat lista ut, jag visste att vi skulle bo vid Stevns klint, som är på Unescos världsarvslista. 🙂

Inte för nära kanten…

Så fina färger, blekgrönt och klarrött.

Pizzeria Napoli i Stevns hade en kartoffelpizza som jag tvunget måste ta, bara för att kartoffel är bland de roligaste ord jag vet. Bra val.

Oväntat mumsig potatispizza!

Skönt att vila i stugan när vi kom tillbaka, och sitta på uteplatsen med fler danska knasigheter.

Mer kartoffler! Blåa chips!