Så slår du tillbaka mot Nummerupplysningen AB

| November 3, 2015

IMG_6560

Min kompis Per, och många andra, har blivit blåsta av ett blufföretag som kallar sig för Nummerupplysningen AB. På ett bedrägligt sätt får man folk att ändra en felaktig adress till något nytt, skriva under och skicka tillbaka i ett förbetalt svarskuvert.
Vad som är väldigt otydligt är att man då förbinder sig att betala 5895 kr för ett “förtursexponeringserbjudande 2015”, vilket i praktiken betyder att man lägger 6000 i fickan på en lurendrejare.
Men det finns motmedel. Det första är att bara knyckla ihop brevet i soporna.
Sedan kan man också gå ett steg till, som länkad film visar.
Man tar en kartong, fyller den med till exempel gamla tidningar som ändå ska iväg, klistrar på svarskuvertet på kartongen och går till närmaste paketinlämning. Se till att paketet väger lite mer än ett kilo, då blir det dyrare för mottagaren.
Ca 100 kronor får mottagaren betala för att få den lådan.
Ett utmärkt och kännbart sätt att protestera. Jag är på.
Hoppas vi blir många.

IMG_6565

Glöm inte det finstilta! Nånstans därinne, i textmassan, står det i princip att du kan känna dig blåst. Så då kan det ju vara trevligt att returnera det hela till en liten kostnad.

Dela inlägget!
 • Twitter
 • Facebook

  Ännu ett lurbrev, nu om Spotify

  | November 3, 2015

  IMG_6564

  De rullar in alltmer frekvent nu, mailen som försöker lura dig att betala helt i onödan. Eller ännu värre, mailen som försöker få tag i dina kontouppgifter. Här är ett mail som nyligen dök upp i min låda där man vill påskina att jag inte betalt spotify som jag borde.
  Är du osäker så är ett bra första steg att alltid låta pekaren ligga över länken en kortare stund. Då dyker den riktiga adressen upp, och står det himkiprof.ru istället för Spotify, som på bilden, så kan du vara säker på att det inte är rätt.
  Ett andra steg är att aldrig klicka på länkar i mail, utan i så fall gå direkt till den sida det gäller via din webbläsare.
  Företag ber inte att få dina kontouppgifter via mail, och betalningspåminnelser kan du kolla direkt på webben via en adress som du själv skriver in, inte via en länk du klickar på.

  Dela inlägget!
  • Twitter
  • Facebook

   Frimärkena som hittade hem

   | October 3, 2015

   Frimärken från förr

   Det hände sig vid juletiden 1962, att vår dåvarande konung fyllde 80 år.
   Eftersom familjen då var skatteskrivna i Nicolai församling, liksom alla utlandsboende på den tiden, så skickade vår farmor små presenter till sina barnbarn via långsam post som bara gudarna vet hur den hittade till Afrika.
   Men då och då damp breven ner, och en speciell dag kom också ett brev till Anders, fyllt med nyutgivna frimärken som manifesterade konungens födelsedag.

   Anders lade med darrande hand undan de värdefulla frimärkena, under ett skrivbordsunderlägg för att de skulle ligga säkert. Då och då lyfte han på underlägget, bara för att se att skatten fanns kvar. Han brukade känna lite på märkena, han läste texten, kanske luktade han lite på dem. Ytan var något sträv när Anders till sist drog fingrarna över den, innan han försiktigt lade tillbaka frimärkena igen, i sitt gömställe, under skrivbordsunderlägget.

   De var bruna och blå, läckert avlånga samt 10 öre dyrare än alla andra frimärken. Den tioöringen skulle gå till att stödja svensk kultur, stod det på frimärkena.
   “Undervisning, bibliotek, museer, vitterhet, historia, antikviteter, språkvetenskap, filosofi, musik, arkiv, naturvetenskap, medicin, de fria konsterna.”
   Allra sist stod det “Skådespelarkonst”.

   Det där med att stödja konsten var lockande. Anders brukade drömma om vilken konst han skulle stödja, kanske utöva, i framtiden.

   Men så en dag hände det oförklarliga, det som inte fick hända, det katastrofala. När Anders lyfte på skrivbordsunderlägget var frimärkena borta. De fanns inte där.

   Det gick en våg av besvikelse, sorg, förundran och misstänksamhet genom hans vid den tiden rätt tunna kropp. En känslostorm som bubblade sig fram via ådror, muskler, tarmar, ben och nerver, en känslostormande våg som samlade sig till en tsunami som till slut sköljde över skrikcentrum och blev till ett vrål som fyllde huset med ett utdraget “ÅÅÅÅÅSSSSAAA” med tillägget “Varför har du snott mina märken.”

   Det som sedan hände är för mig än idag inlindat i ett glömskt barmhärtigt töcken, men även om det inte inbegrep våld av något slag, så har jag en känsla av att det inte är något som jag idag kan vara stolt över. Åsa kan säkert fylla i mina minnesluckor, men det är tveksamt om jag skulle uppskatta det. Kanske skulle jag inte ens finna hennes minnesbilder troliga, jag menar, varför har hon redan från tidiga år ägnat sig åt “skådespelarkonst”?

   Hursomhelst – döm om min förvåning när jag nu, idag, så här 53 år senare, återfinner Kung Gustavs frimärken. Jag sitter vid ett nytt skrivbord, mitt skrivbordsunderlägg är nu en musmatta och frimärkena ligger i ett halvt genomskinligt kuvert intill mitt tangentbord. Jag vet inte hur de kom hit, jag vet inte var de varit, men jag vet vart de ska.

   Innan jag imorgon skickar dem för gott till Åsa, så för jag en sista gång in mitt finger försiktigt i kuvertet, känner lite på frimärkenas sträva yta och läser delar av texten tyst för mig själv.
   “För svensk kultur”.
   “Skådespelarkonst”.

   Inatt ligger de säkert under min musmatta.

   Dela inlägget!
   • Twitter
   • Facebook

    Ingrid Bergman 100 år

    | September 3, 2015

    Ingrid Bergman 100 år

    I år skulle Ingrid Bergman blivit 100 år, vilket uppmärksammas världen över. Filmen “Jag är Ingrid” kan rekommenderas. Den 20 augusti gavs det ut frimärken med hennes bild på, både i Usa och Sverige.
    Om man pallrade sig till postmuseum den dagen, så kunde man få alla märken förstadagsstämplade, och det kan göras på många sätt. En del signerades av Stina Wirsén, som ritat ett av märkena.
    Så här blev det.

    Ingrid Bergman 100 år

    Ingrid Bergman 100 år

    Ingrid Bergman 100 år

    Och så kom det ut några frimärken med svampar dessutom, de vanligaste du kan hitta i skogen. Så här såg de ut.

    svampar

    Dela inlägget!
    • Twitter
    • Facebook

     Ett klick på myggbettet lindrar

     | June 21, 2015

     IMG_4736

     När regnet piskat bort den sol som man trodde skulle komma med midsommar, så gav det utrymme för vår inre städpatrull. Idag blev det en djupdykning under handfatet i badrummet. Avloppsrensning och skåpgenomgång.

     Det som ryms i det skåpet tar upp halva vardagsrummet när det sprids ut för att sorteras. Plåster från 1981 samsas med tryckförband från 1973 och våtservetter från 1990-talet. Och så dök den lilla gröna saken upp. Ingen bruksanvisning, inget schatull, bara löst nerslängd bakom en fotfil och tre luskammar i plast.

     Efter lite googling visade det sig vara en liten elektronisk manick som hette Mosquito-click, också känd under namnet Zanza-click. Den är tillverkad i Italien och har fått sitt namn efter “zanzara” som betyder mygga på italienska.

     Meningen är att man ska klicka i tjocka änden för att alstra ström i den smala, och när man gör det på ett bett från mygg, hästbromsar eller små maneter så slutar det klia och eventuell svullnad går ner. Jag har inget som helst minne att jag köpt den, men jag kommer inte ihåg att jag köpt tre luskammar heller så…

     Nu har det slutat regna, så då ska jag låta en mygga bita mig, och testa den fantastiska Zanzaraklickaren. Och medan jag väntar för att se om den har utlovad effekt, ska jag i vanlig ordning smälla övriga myggor som tror att jag är ett frukostbord.

     Dela inlägget!
     • Twitter
     • Facebook

      En dag på stan i maj

      | June 21, 2015

      En dag i maj, för exakt en månad sedan, gick jag runt stan och hittade några av de smultronställen som Stockholm är så fullt av. Fram tills idag har jag levt i förvissningen om att jag lagt ut mina nyfunna smultronställen på bloggen, men det hade jag inte, så här kommer de en månad senare.

      välkommen
      Det finns ställen att bo på i ‪Stockholm‬. Och så finns det STÄLLEN.

      välkommen

      På bänkarna där bakom ‪‎Cornelis‬ ligger två män framför ‪Stockholms‬ vackraste utsikt, i djup sömn medan deras tomma ölburkar plåtrullar lite lätt i vinden.

      välkommen

      välkommen

      När de här fanns över hela stan och dessutom fungerade. Då behövde man aldrig gå törstig.

      välkommen

      Den spanska handen som påminner om ett inbördeskrig för så länge sedan, att de svenskar som åkte dit och deltog nu bara blir ihågkomna en gång om året, första maj.

      välkommen

      Här följer lite bilder från Dahlströms trappor.

      välkommen

      välkommen

      välkommen

      välkommen

      välkommen

      välkommen

      välkommen

      Det har snöat idag i ‪Stockholm‬. Det har snöat blomblad på ‪Medborgarplatsen‬.

      välkommen

      Hur man än vänder sig, har man alltid hela ‪livet‬ framför sig.

      Dela inlägget!
      • Twitter
      • Facebook

       Stairway to heaven och nästa års blogg100

       | June 10, 2015

       stairwaytoblogg100

       Så är Blogg100 över för denna gång och jag tackar för mig. Mest tackar jag blogg100 för att den fått mig motiverad att samla material om konsten på Norra begravningsplatsen i Solna, var kändisarna ligger begravda samt uppdatera AP-förlagets hemsida. Och så har jag hunnit rensa lite annat som legat och skvalpat i gränderna i mina internetkvarter.

       100 dagars bloggande har resulterat i 537 inlägg här på min speciella #blogg100 sida, med en slutspurt där jag lade ut ett inlägg i timmen under 10 dygn. Allt i upptäckarglädjens anda för att bli mer insatt i hur saker och ting fungerar. Och ibland hur de inte fungerar alls.

       Tar jag inte fel så var detta fjärde året som jag blogg100ade, och jag har lyckats gå i mål alla åren. Tack vare blogg100 har jag tidigare under åren fått en bok färdig, satt upp en utställning med hejigen-bilder, fått i uppdrag att hantera flera hemsidor och, inte minst, upptäckt många andra fotografer och bloggare som inspirerat och underhållit. Vem vet vad som ligger i framtiden.

       Nu kommer domänen arhammar.eu att få fortsätta ett vardagsliv som experimentverkstad, för att åter blomma upp om ett år när det blir #blogg100 dags igen.

       Men då kommer det säkert att bli i en helt annan form, med ett helt annat innehåll och med den teknik som kommer att finnas då.

       Blogg 100 triggar kreativiteten hos mig, och sådana energikällor behövs. Tack för det Fredrik Wass. Så, vi ses om ett år om inte förr!

       Dela inlägget!
       • Twitter
       • Facebook

        Vem har snott Bobergs skylt?

        | May 25, 2015

        bobergs grav

        För en månad sedan gick jag en tur på Norra begravningsplatsen, och passerade bland annat förbi paret Bobergs grav som är lite speciell. Den är inte speciellt stor, inte iögonfallande, mycket ödmjuk på något sätt. Den skulle kunna ha varit jättestor och flott, för Ferdinand Boberg gjorde storslagna saker. Han är mannen bakom Waldemarsudde i Stockholm, NK-huset, Rosenbad, posthuset i Malmö och så vidare. En storslagen arkitekt. Och hans fru Anna Boberg var grym hon med, konstnär med många strängar på sin lyra.

        Idag gick jag åter förbi graven, och trodde först att jag gått fel. Men det visade sig att jag var på rätt plats, dock var något annorlunda. Skylten på graven fanns inte längre, den med texten om parets aska och deras önskan om att askan skulle få vila i frid. De borde kanske lagt till “och låt bli skylten”. För nu är den borta.
        Jag hoppas att den bara är på putsning, men jag befarar att någon försöker skapa sig en hacka på den, hos någon skrupulös skrothandlare.

        Flash: Skylten återfunnen!En man vid namn Anders noterade i förra veckan att gravplåten hade lossnat och tog då in den till expeditionen. Han har också kontaktat ett stenhuggeri som kommer att utföra återställandet.

        bobergs grav

        Dela inlägget!
        • Twitter
        • Facebook
         Get Adobe Flash player