Den lilla dolda gravstenen

| February 28, 2015

snograv

Det finns en grav på Norra begravningsplatsen som kämpar mot naturen. Ja det kanske finns flera, men den här har liksom förlorat redan innan matchen börjar.
När den är gömd i snö känns det omöjligt att den ska komma upp i tö. När tallarna runt om fäller sina kottar, räcker det med två eller tre för att den ska döljas och när vårgräset tar fart och böjs i en stilla vind, täcks den platta stenen åter lätt över. Den gröna lappen på gravnumret garanterar dock att någon kommer att klippa gräset vid behov, så då och då får stenen se solen.

Första gången jag såg graven var när jag helt oförhappandes råkade trampa på den, på väg mot en ståtligare grav en bit bort som jag skulle fotografera. Greta Rydberg stod det på stenen. Hon levde mellan 1897 och 1993. Under den platta stenen ligger många människor begravda, Och när Greta hamnade där var det första gången på 70 år som någon lades ner i den. Greta var översättare och skrev några böcker själv. Hon var dessutom min fars gudmor, vilket på ett ödesmättat sätt stod klart för mig när jag senare kontrollerade om det verkligen var den Greta som jag faktiskt träffat.

Att det var just den graven jag snubblat över kanske bidrog till att jag nu, vid ett senare snögloppigt tillfälle, plötsligt hörde en strof i mitt huvud. ett budskap som klart och tydligt gick igenom kottar, gammalt gräs och töande snö.

Du trampar på min grav, ädle herre,
jag kan ju gå itu dessvärre.
Placera din fot på annat sätt,
Visa omtanke, visa vett.

Dela inlägget!
 • Twitter
 • Facebook

  En vild fikastund i Solna centrum

  | February 21, 2015

  solnacmetro1

  Det verkar ha gått vilt till på busstorget i Solna centrum under dagen. Vildare än vanligt. För där på bänken låg en mastodontsemla på ett tidningsuppslag, väldigt halväten. En bit bort låg dagens upplaga av Metro utspridd över torget. Kan det vara så att någon semleätare plötsligt fick syn på en artikel i tidningen som hen inte gillade, och därför lämnade godsaken åt sitt öde och rusade bort till tidningsstället för att ta kål på resten av upplagan?

  solnacmetro2

  Dela inlägget!
  • Twitter
  • Facebook

   Min presentation på vernissagen i Solna av Hejigen

   | February 12, 2015

   välkommen
   Många kom på vernissagen idag.

   Välkomna att ta del av mitt hobbyprojekt som jag kallar för Hejigen.
   Jag föddes 1951 och bodde mina första 6 månader på Aspvägen i Hagalund, innan vi flyttade till de nybyggda lägenheterna på Skytteholmsvägen 24.
   Redan det var en tidsresa, från den sunkigaste oglamorösa delen av Hagalund till lyxen i en ny lägenhet, utan pappväggar. Det kanske har bidragit till att jag har så lyckliga minnen från mina första sex barnaår.
   Sedan har jag bott lite överallt fram till för 5 år sedan, då jag kom tillbaka till Solna, Frösunda denna gång. Fräscht och nytt det med.
   I samband med ett bokprojekt för snart 10 år sedan, där jag skrev dagbok i 44 dagar som 14 åring och sedan återigen 40 år senare, samma dagar, tog jag en ny version av mitt konfirmationskort, på samma plats, i samma pose men 40 år senare.
   Det blev som ett möte med mig själv, över tid och rum, och när jag senare flyttade till Solna kändes det spännande att utveckla idén med de fotografier jag hade av mig som liten i Solna.
   Att hitta den exakta platsen för var en bild är tagen är ibland lätt, ibland svårt. Man får leta efter sprickor i stenmurar eller stenhällar med en viss form, när inte hus och vägar räcker.
   På det sättet har jag gått runt här i Solna, och på andra ställen också, och sammanfogat det gamla med det nya.
   Med hejigenbilderna skapas ett återseende, och jag känner det som att de nya bilderna skapat en viss kontinuitet i livet.
   Jag hoppas att utställningen inspirerar er att ta era egna hejigen bilder, och vill ni ha mer inspiration så finns det många fler bilder på min hemsida, hejigen.se. Där kan ni också lägga upp era egna bidrag om andan faller på.
   Välkomna att gå runt.

   Dela inlägget!
   • Twitter
   • Facebook

    Vernissage med Solnabilder

    | February 5, 2015

    hejigensolna

    I min bokhylla stod ett gammalt album fyllt av bilder från förr. Det hade stått där länge, alltmer sällan öppnat.
    Kanske tyckte det röda albumet att det var alltför sällan, för en dag låg en bild på golvet nedanför den hylla där albumet samlade damm.
    Bilden föreställde en glad mamma, en nyfiken pojke på väg ur en vagn och en övervakande farmor.
    Jag hade självklart sett bilden tidigare, det var ju jag, men plötsligt såg jag detaljer jag inte tänkt på förut. En fasad, ett nybygge, ett träd i bakgrunden, balkonger med kvällssol.
    Jag förstod att bilden var tagen utanför det som senare skulle bli mitt hem under några år, Skytteholmsvägen 24. Kanske visade mamma sin svärmor den nya lägenheten, kanske var hon där för att välja tapeter eller skriva under ett kontrakt. Det var 1952.
    Jag tog upp bilden från golvet och begav mig tillbaka till Skytteholmsvägen, för att se om något fanns kvar av det som var.
    Jo, balkongerna har fortfarande kvällssol, trädet i bakgrunden har återvuxit och en annan mamma passerar med ett annat barn i den nya tidens vagn. Samma liv, kanske samma förhoppningar, men en annan tid.
    Det var början till Hejigen.se, en fotosida där jag knyter ihop tiden. Jag vill låta de gamla bilderna få nytt liv, och ge minnena nya ramar.
    Jag vill bygga broar av tid, där allt och inget är detsamma.
    Vernissagen är den 12 februari mellan 16 och 19 på Solna Bibliotek i Solna centrum, plan 2.

    Dela inlägget!
    • Twitter
    • Facebook

     Nya frimärken idag

     | January 15, 2015

     FDC12015

     Idag kommer årets första frimärken ut. Motiven är ett känt kungapar, kända svenska musiker och kända tavlor av känd prins. Ungefär som det brukar vara.

     Dela inlägget!
     • Twitter
     • Facebook

      En tur förbi bron

      | January 6, 2015


      Nu trettondagsåker vi traditionsenligt förbi bron i Solna där jag har ett av mina första minnen ifrån. Min mamma körde mig förbi i vagn, och stannade för att jag skulle få se bilarna åka under bron. Jag var väl mellan 1 och 2 år. Det var en känsla av nöjdhet varje gång jag passerade stället som vuxen, som fick mig att en gång i tiden fråga mamma om jag varit där tidigare. Så minnet kan leva i sinnet från oanade unga år. Jag berättar traditionsenligt historien för min fru, vars blick outtalat, för en stund, förmedlar en önskan att jag någon gång vi passerar stället antingen drabbas av tillfällig Alzheimer eller är uppmärksam på något annat. Det kommer inte att hända.

      Dela inlägget!
      • Twitter
      • Facebook

       Momsregler ändras 2015

       | November 28, 2014

       Ny momsregel 2015

       Från första januari 2015 gäller det att hitta vilket EU-land som har lägsta momsen, och köpa dina svenska elektroniska tjänster där.
       Det är resultatet av nya momsregler som träder i kraft då.
       Eller om man ser det från andra hållet, om du är i Sverige så måste du i fortsättningen betala svensk moms på elektroniska tjänster oavsett om momsen är lägre i det land du handlar.

       Här kan du läsa mer om det.

       Samtidigt blir det dyrare att använda teletjänster utanför EU. Telia och andra telekomföretag lägger från 1 januari på 25% moms på surf, SMS, och samtal. Det blir dyrare. En fördel om du inte accepterar prisförändringen är att du har rätt att säga upp de avtal som berörs av prisförändringen utan att betala någon extra avgift för abonnemanget. Uppsägning måste ske under 2014. Här skriver Telia om det.

       Idag har vi dessa lägsta procentsatser för moms inom EU. Luxemburg 15% , Cypern och Malta 18%, och Tyskland 19%. Frankrike har ojämna 19,6%. Självklart.

       Dela inlägget!
       • Twitter
       • Facebook

        En stund i pianobaren på Marina Tower i Stockholm

        | November 15, 2014

        Vardagen består av intryck. De fladdrar förbi i en lagom trygg blandning. Men tar du bort ett sinne, blir de andra starkare. Så om du blundar och bara lyssnar, kan du säkert upptäcka en vardag som gick dig förbi. Hon vid pianot blandar och ger. Här finns fler Stockholmsljud att lyssna på.

        Dela inlägget!
        • Twitter
        • Facebook
         Get Adobe Flash player