Nya frimärken idag

| January 15, 2015

FDC12015

Idag kommer årets första frimärken ut. Motiven är ett känt kungapar, kända svenska musiker och kända tavlor av känd prins. Ungefär som det brukar vara.

Dela inlägget!
 • Twitter
 • Facebook

  En tur förbi bron

  | January 6, 2015


  Nu trettondagsåker vi traditionsenligt förbi bron i Solna där jag har ett av mina första minnen ifrån. Min mamma körde mig förbi i vagn, och stannade för att jag skulle få se bilarna åka under bron. Jag var väl mellan 1 och 2 år. Det var en känsla av nöjdhet varje gång jag passerade stället som vuxen, som fick mig att en gång i tiden fråga mamma om jag varit där tidigare. Så minnet kan leva i sinnet från oanade unga år. Jag berättar traditionsenligt historien för min fru, vars blick outtalat, för en stund, förmedlar en önskan att jag någon gång vi passerar stället antingen drabbas av tillfällig Alzheimer eller är uppmärksam på något annat. Det kommer inte att hända.

  Dela inlägget!
  • Twitter
  • Facebook

   Momsregler ändras 2015

   | November 28, 2014

   Ny momsregel 2015

   Från första januari 2015 gäller det att hitta vilket EU-land som har lägsta momsen, och köpa dina svenska elektroniska tjänster där.
   Det är resultatet av nya momsregler som träder i kraft då.
   Eller om man ser det från andra hållet, om du är i Sverige så måste du i fortsättningen betala svensk moms på elektroniska tjänster oavsett om momsen är lägre i det land du handlar.

   Här kan du läsa mer om det.

   Samtidigt blir det dyrare att använda teletjänster utanför EU. Telia och andra telekomföretag lägger från 1 januari på 25% moms på surf, SMS, och samtal. Det blir dyrare. En fördel om du inte accepterar prisförändringen är att du har rätt att säga upp de avtal som berörs av prisförändringen utan att betala någon extra avgift för abonnemanget. Uppsägning måste ske under 2014. Här skriver Telia om det.

   Idag har vi dessa lägsta procentsatser för moms inom EU. Luxemburg 15% , Cypern och Malta 18%, och Tyskland 19%. Frankrike har ojämna 19,6%. Självklart.

   Dela inlägget!
   • Twitter
   • Facebook

    En stund i pianobaren på Marina Tower i Stockholm

    | November 15, 2014

    Vardagen består av intryck. De fladdrar förbi i en lagom trygg blandning. Men tar du bort ett sinne, blir de andra starkare. Så om du blundar och bara lyssnar, kan du säkert upptäcka en vardag som gick dig förbi. Hon vid pianot blandar och ger. Här finns fler Stockholmsljud att lyssna på.

    Dela inlägget!
    • Twitter
    • Facebook

     En stund på Sturebadet Elite Marina Tower i Stockholm

     | November 15, 2014

     Vardagen består av intryck. De fladdrar förbi i en lagom trygg blandning. Men tar du bort ett sinne, blir de andra starkare. Så om du blundar och bara lyssnar, kan du säkert upptäcka en vardag som gick dig förbi. Ett riktigt tjatter avlöste spalugnet för en stund. Här finns fler Stockholmsljud att lyssna på.

     Dela inlägget!
     • Twitter
     • Facebook

      Spåren som berättar

      | November 7, 2014

      Här har det hänt något. Endast de inblandade vet egentligen vad. Men när man går förbi platsen, den snöpudrade kajen utanför Elite hotel i Örnsköldsvik, förstår man att det lite tidigare spatserat en kråka här. Hen var glad, kanske till och med uppsluppen. Ny dag, nya utmaningar. Hen studsar fram, så där lite lekfullt som kråkor kan göra när de är på gott humör.
      Från andra hållet kommer en äldre man gående. I handen har han en käpp. När de två möts uppstår någon sorts kontrovers. Mannen slår hårt med käppen i marken, kråkan flaxar med vingarna, mannen tappar nästan balansen och kråkan kan möjligen ha snurrat runt lite innan den förmodligen lyft från platsen. Inga fjädrar, blod eller annat syns på marken, bara dessa spår.

      Dela inlägget!
      • Twitter
      • Facebook

       Hej Taxichauffören. Du har snott min brors gyllene fredag.

       | November 5, 2014

       Min bror, som har färdtjänst för att han inte alltid har det så lätt i vardagen, brukar äta ute sista fredagen i månaden. Det är hans guldkant på tillvaron.
       Han tjänar ändå 760 kronor i månaden på sina 19 dagars arbete på Tunapack. Drar man av de 665 som han betalar på samma ställe för lunchen, så blir det ett överskott på 95 kronor i månaden, som han alltså festar upp på sin gyllene fredag. Det brukar bli en pizza och en läsk, någonstans längs SL:s linjenät.
       Ibland hamnar han lite för mycket vid sidan om, och då ber han någon på restaurangen att beställa en taxi åt honom. Med färdtjänstkortet runt halsen kommer han då ända hem.
       Den sista fredagen i oktober var en sådan dag, men tyvärr fungerade det dåligt denna gång. Min bror tvingades lösa ut sig med 439 kronor när han kom fram. Chauffören var oresonlig. Kanske tyckte han sig ha någon regel eller paragraf att luta sig mot, eller så såg han en möjlighet att sno åt sig en större summa för egen del, när nu kunden såg lite lättlurad ut, eller så hade han bara en vanlig grinig dag, där bakom ratten.

       Hursomhelst, taxichaufför, nu har du snott min bror på resultatet av 4,5 månaders arbete. I april 2015 har han åter 95 kronor att festa på i slutet av månaden.
       Hoppas pengarna sitter bra i din plånbok.
       Pucko.

       Uppdatering:
       Enligt ett samtal med en presskontakt på Taxi Kurir, beställdes det en vanlig taxi till min bror och inte en färdtjänsttaxi. Presskontakten sa också att sådant här händer ibland och att det då brukar lösa sig med pengar via färdtjänsten.

       Ja det är ju klart att Taxi Kurir inte vill kännas vid att de eller deras chaufför gjort något fel. Det är ju ingen bra PR för dem direkt.
       Ur min brors synvinkel så kommer det en beställd taxi till honom, som det brukar, han går in, som han brukar med färdtjänstkort hängande om halsen, och åker hem som vanligt.
       För honom är det en svart taxi som det står taxikurir på. Om den är vanlig eller ovanlig funderar han knappast över. Han kan bara lita på att människan som sitter bakom ratten gör sitt jobb på rätt sätt.

       Det udda i detta fall är att chauffören inte vill ta färdtjänstkortet utan kräver pengar för resan. Det var bara för min bror att betala, med hjälp av personal på plats.
       Sen kan ju Taxikurir skylla ifrån sig och säga att färdtjänsten löser frågan sedan, och att det är ett missförstånd från beställarens sida.
       Missförståndet ligger i mina ögon inte på beställaren, min brors, sida utan snarare hos Taxi Kurir. Så i slutänden blir det den svaga människan som är förloraren, min bror i detta fall.

       Dela inlägget!
       • Twitter
       • Facebook

        Och Josefins träd växer

        | November 1, 2014

        Trädet var bara ett ungt skott, stöttat av en naken pinne när du dog, Josefin. Jag var där den majdag då du lades ner i minneslunden, alldeles intill det träd som jag sedan sett växa sig allt högre, år för år. Den nakna stöttande pinnen är sedan länge borta, efter 26 år behövs den inte längre. Ditt träd står fast på egen hand, vackert, oändligt evigt och vi sätter ner en kruka med ljung i kanten av rabatten och tänder ett ljus, inte för att betvinga mörkret utan mer för att rama in det.
        Jag tar upp ett extra vackert höstlöv som nyss singlade ner vid mina fötter, och bär det med mig en bit, innan det åter får falla till marken. Det småregnar.
        Småregn är bra för träd.
        I församlingsgården bjuder man på kaffe, saft, muffins och pepparkakor.
        Kaffe och saft är bra för oss.

        Dela inlägget!
        • Twitter
        • Facebook
         Get Adobe Flash player