Lars Lerins målningar är fantastiska

| July 20, 2014

Vilken produktion och upplevelse det är att gå på det som förr var dansrestaurang, men numera är museum. Sandgrund i Karlstad. Lars Lerins akvareller är unika och fängslande.

Dela inlägget!
 • Twitter
 • Facebook

  Huset där mormor föddes

  | July 20, 2014

  Min mormor Judit föddes i Sulvik i Värmland, i en liten lägenhet en trappa upp från min mormors fars garveri. Vad är oddset för att man slumpvis åker av mot en skylt i Sulvik som det står loppis på, och hamnar 50 meter från ett gammalt garveri där ens mormor föddes 1895?! Bakom nåt av fönstren en trappa upp. Mormors mor Jenny Boudin höll på att stryka med på kuppen, förlorade mycket blod och var svag en lång tid efter, har hon berättat.
  “Det fanns ingen barnmorska på den tiden utan man fick anlita en gammal gumma, och därvidlag var var nog mycket övrigt att önska. Jag var medvetslös. Gumman stod rådlös. Min man Julius var förstås förtvivlad. I sin förskräckelse hällde han några tanddroppar i munnen på mig, så jag kom till sans igen. Efterhand upphörde blödningen. det var ett guds under. Det var nog inte meningen att jag då skulle gå bort från mina kära.”

  Dela inlägget!
  • Twitter
  • Facebook

   Ett besök i Örnsköldsvik

   | July 6, 2014

   Ett besök på Ångermanlandsgatan 14 i Örnsköldsvik måste man ju hinna med, när man åker förbi bara några hundra meter därifrån. Så här 55 år senare.

   Dela inlägget!
   • Twitter
   • Facebook

    Dags för resa

    | June 21, 2014

    Det blir visserligen ingen flygresa denna gång, men jag testar hur det kommer att se ut när jag mailar direkt in på bloggen från min Iphone.

    Dela inlägget!
    • Twitter
    • Facebook

     Jakten på den gamla dopfunten i Hagalund

     | June 14, 2014

     Med överbliven sten från bygget av Riksdagshuset, började Hagalunds kyrka byggas den 31 oktober 1904. Många hjälpte till, det mesta skedde på ideell väg. Det var fest och spänning i luften, alla som var närvarande fick slå ett slag på stenen, till och med barnen var med. Samtidigt murade man också ner en kista av metall som var fylld med handlingar om kyrkan, tidningar från Stockholm med omnejd från dagens datum, samt silver, kopparmynt och lite sedlar. Allt ligger i tryggt förvar under altaret.

     Den 25 februari 1906 invigdes kyrkan med pompa och ståt av ärkebiskop Ekman. Hela bygget hade då kostat ca 58 000 kronor.
     Kyrkans förnämsta prydnad är altartavlan, gjord av skulptören Carl Eldh och föreställer Kristi uppståndelse. Kyrkan har renoverats två gånger, den första gången var 1937. De båda dörrarna på var sin sida om koret blev då dörröppningar i gotisk stil. Den till vänster blev lite större och ledde in till ett nyinrett dopkapell.

     1965 var det dags för en ny renovering. Det lilla dopkapellet görs om till sakristia. Den gamla dopfunten med tillhörande skål försvinner och ersätts med en ny som flyttas ut i kyrkorummet. Men vart tog den gamla dopfunten vägen?

     Den gamla dopfunten fanns inte ens på någon bild. Men man kunde skymta den till vänster på ett vykort från kyrkans interiör från 1937. Med hjälp av det vykortet återskapade jag en bild som aldrig knäppts, men hade kunnat tagits om det funnits en kamera på plats när jag döptes, den 30 december 1952.

     Jakten på den gamla dopfunten ledde mig till Solna hembygdsmuseum, men när museet flyttade från Falkonerarbostaden till Charlottenburg 1967 försvann den helt och hållet, ingen visste var den fanns. Men så en dag, ca två år efter jag började leta, fick jag syn på något i Charlottenburgs trädgård, Sergels arbetssten från torpet ingenting. Och ovanpå den fanns ytterligare en sten som fick hjärtat att slå lite extra: den liknade överdelen av den gamla dopfunten från Hagalunds kyrka! Och högst upp, en blomkruka som fulländade skapelsen.
     Man kan ju bara spekulera hur diskussionen gick, där bland stenarna.

     - Vi har tre stenar här. Va gör jag?
     - Sätt dom på varann.
     - “Ska jag fixa en plåt till Sergelstenen med text på?
     - Ja gör det.
     - Vad gör jag med funten?
     - Sluta fråga så mycket. Lägg lekakulor i den.
     - Och krukan då?
     - Högst upp förstås!

     Det visade sig att det verkligen var dopfunten, men var fanns då dopfatet?

     Jo, det visste Berit Fransson, som med hjälp av en inventarielista kunde plocka fram den för fotografering. Efter snart 62 år är jag åter vid den gamla dopfunten med tillhörande dopfat, och kan konstatera att fatet verkar vara gjort av mässing och inte ärgad koppar som det stått i något dokument som passerat mina ögon under min två år långa jakt.

     Så för första gången sedan restaureringen av Hagalunds kyrka 1965, här är fat och dopfunt återförenade för en kort stund, på Sergels arbetssten från torpet Ingenting i Solna.

     Dela inlägget!
     • Twitter
     • Facebook

      Blogg 100 går i mål

      | June 8, 2014

      Se där: 100 blogginlägg på lika många dagar. Och ibland några fler, om sanningen ska fram. Så jag slänger in en bild på övergångsstället vid Abbey Road, bara för att jag kan. Hann inte skriva något om det. Jag sammanfattade mina tankar om blogg100 i ett inlägg på Facebook:

      För mig har blogg100 självklart inneburit att skrivandet kommit igång ordentligt. Men jag har också insett att bloggen som uttrycksform fått skarpare konkurrens av Instagram, Facebook och Twitter till exempel. Så när ett inlägg läggs på Instagram, ger det flest reaktioner där, tätt följt av Facebook. Bloggen och Twitter flyter rätt spårlöst förbi. Var form har sin fördel, men vill man ha dialog så är Facebook och Instagram överlägsna. Nyhetssökande sker bäst på Twitter. Mitt bloggande här blir numer en sammanställning över vad jag skriver på andra plattformar, en sorts digitalt arkiv. Ibland lite mer utförligt än på andra plattformar, nån bild extra, en snyggare rubrik.

      Till detta kan jag lägga att bloggandet för min del nog mera går emot att vara det som var meningen från början när den här bloggen startade 2006. En kittel där jag kokar ner mina idéer, som sen kan leda till något annat. Både bilderna på hejigen, Sliderbilderna på samma plats, arbetet med Norra begravningsplatsen och några böcker har sitt ursprung på den här bloggen.

      Och nu fortsätter jag med att förbereda kulmen på två års letande efter den gamla dopfunten till Hagalunds kyrka. Jo, det var nämligen så att…

      Dela inlägget!
      • Twitter
      • Facebook

       Nationaldagen i Sundbyberg

       | June 7, 2014

       Tivoli och uppträdande, popcorn, varm korv och massor av folk. Men ändå inte så hysteriskt som det skulle kunna vara, utan till och med utrymme för en svanfamilj att ta en sväng upp på land innan de sakta drog sig ner i vattnet igen. Nationaldagen firades av många i Sundbyberg i år.

       Dela inlägget!
       • Twitter
       • Facebook

        Skattjakten i Paris

        | June 6, 2014

        Det var osäkert om det skulle fungera. Att gräva ner en liten skatt i Paris och hoppas att barnbarnen hittar den två veckor senare har sina risker. Men vi chansade och nyss fick vi beskedet att skatten var funnen, och skattkartan hade fungerat bra. Här är ledtråden:

        Jag följde efter den mystiska mannen när han gick där på gatan. Det var vid Place d´Italie i Paris.
        När han kom fram till huset med alla blå markiser, gick han inte över gatan utan in till vänster i en park och spejade omkring sig.
        Jag låtsades inte se honom. Då fortsatte han fram till det stora trädet, och det verkade som om han grävde ner något där. Jag kunde inte riktigt se vad det var men jag tänkte att jag skulle se efter när han hade försvunnit på sin motorcykel.

        Jag skulle precis gå fram när jag hör mormor ropa jättehögt: Anders, kom genast, bussen till flygplatsen går nu. SPRING!!
        Äsch, tänkte jag, men vad gör man? Så nu måste ni hjälpa mig, gå till trädet, gräv lite vid krysset och se om ni hittar något. Kom ihåg, det är ett HEMLIGT uppdrag. Finns det någon skatt där, får ni dela på den.

        Dela inlägget!
        • Twitter
        • Facebook
         Get Adobe Flash player