Ett klick på myggbettet lindrar

| June 21, 2015

IMG_4736

När regnet piskat bort den sol som man trodde skulle komma med midsommar, så gav det utrymme för vår inre städpatrull. Idag blev det en djupdykning under handfatet i badrummet. Avloppsrensning och skåpgenomgång.

Det som ryms i det skåpet tar upp halva vardagsrummet när det sprids ut för att sorteras. Plåster från 1981 samsas med tryckförband från 1973 och våtservetter från 1990-talet. Och så dök den lilla gröna saken upp. Ingen bruksanvisning, inget schatull, bara löst nerslängd bakom en fotfil och tre luskammar i plast.

Efter lite googling visade det sig vara en liten elektronisk manick som hette Mosquito-click, också känd under namnet Zanza-click. Den är tillverkad i Italien och har fått sitt namn efter “zanzara” som betyder mygga på italienska.

Meningen är att man ska klicka i tjocka änden för att alstra ström i den smala, och när man gör det på ett bett från mygg, hästbromsar eller små maneter så slutar det klia och eventuell svullnad går ner. Jag har inget som helst minne att jag köpt den, men jag kommer inte ihåg att jag köpt tre luskammar heller så…

Nu har det slutat regna, så då ska jag låta en mygga bita mig, och testa den fantastiska Zanzaraklickaren. Och medan jag väntar för att se om den har utlovad effekt, ska jag i vanlig ordning smälla övriga myggor som tror att jag är ett frukostbord.

Dela inlägget!
 • Twitter
 • Facebook

  En dag på stan i maj

  | June 21, 2015

  En dag i maj, för exakt en månad sedan, gick jag runt stan och hittade några av de smultronställen som Stockholm är så fullt av. Fram tills idag har jag levt i förvissningen om att jag lagt ut mina nyfunna smultronställen på bloggen, men det hade jag inte, så här kommer de en månad senare.

  välkommen
  Det finns ställen att bo på i ‪Stockholm‬. Och så finns det STÄLLEN.

  välkommen

  På bänkarna där bakom ‪‎Cornelis‬ ligger två män framför ‪Stockholms‬ vackraste utsikt, i djup sömn medan deras tomma ölburkar plåtrullar lite lätt i vinden.

  välkommen

  välkommen

  När de här fanns över hela stan och dessutom fungerade. Då behövde man aldrig gå törstig.

  välkommen

  Den spanska handen som påminner om ett inbördeskrig för så länge sedan, att de svenskar som åkte dit och deltog nu bara blir ihågkomna en gång om året, första maj.

  välkommen

  Här följer lite bilder från Dahlströms trappor.

  välkommen

  välkommen

  välkommen

  välkommen

  välkommen

  välkommen

  välkommen

  Det har snöat idag i ‪Stockholm‬. Det har snöat blomblad på ‪Medborgarplatsen‬.

  välkommen

  Hur man än vänder sig, har man alltid hela ‪livet‬ framför sig.

  Dela inlägget!
  • Twitter
  • Facebook

   Stairway to heaven och nästa års blogg100

   | June 10, 2015

   stairwaytoblogg100

   Så är Blogg100 över för denna gång och jag tackar för mig. Mest tackar jag blogg100 för att den fått mig motiverad att samla material om konsten på Norra begravningsplatsen i Solna, var kändisarna ligger begravda samt uppdatera AP-förlagets hemsida. Och så har jag hunnit rensa lite annat som legat och skvalpat i gränderna i mina internetkvarter.

   100 dagars bloggande har resulterat i 537 inlägg här på min speciella #blogg100 sida, med en slutspurt där jag lade ut ett inlägg i timmen under 10 dygn. Allt i upptäckarglädjens anda för att bli mer insatt i hur saker och ting fungerar. Och ibland hur de inte fungerar alls.

   Tar jag inte fel så var detta fjärde året som jag blogg100ade, och jag har lyckats gå i mål alla åren. Tack vare blogg100 har jag tidigare under åren fått en bok färdig, satt upp en utställning med hejigen-bilder, fått i uppdrag att hantera flera hemsidor och, inte minst, upptäckt många andra fotografer och bloggare som inspirerat och underhållit. Vem vet vad som ligger i framtiden.

   Nu kommer domänen arhammar.eu att få fortsätta ett vardagsliv som experimentverkstad, för att åter blomma upp om ett år när det blir #blogg100 dags igen.

   Men då kommer det säkert att bli i en helt annan form, med ett helt annat innehåll och med den teknik som kommer att finnas då.

   Blogg 100 triggar kreativiteten hos mig, och sådana energikällor behövs. Tack för det Fredrik Wass. Så, vi ses om ett år om inte förr!

   Dela inlägget!
   • Twitter
   • Facebook

    Vem har snott Bobergs skylt?

    | May 25, 2015

    bobergs grav

    För en månad sedan gick jag en tur på Norra begravningsplatsen, och passerade bland annat förbi paret Bobergs grav som är lite speciell. Den är inte speciellt stor, inte iögonfallande, mycket ödmjuk på något sätt. Den skulle kunna ha varit jättestor och flott, för Ferdinand Boberg gjorde storslagna saker. Han är mannen bakom Waldemarsudde i Stockholm, NK-huset, Rosenbad, posthuset i Malmö och så vidare. En storslagen arkitekt. Och hans fru Anna Boberg var grym hon med, konstnär med många strängar på sin lyra.

    Idag gick jag åter förbi graven, och trodde först att jag gått fel. Men det visade sig att jag var på rätt plats, dock var något annorlunda. Skylten på graven fanns inte längre, den med texten om parets aska och deras önskan om att askan skulle få vila i frid. De borde kanske lagt till “och låt bli skylten”. För nu är den borta.
    Jag hoppas att den bara är på putsning, men jag befarar att någon försöker skapa sig en hacka på den, hos någon skrupulös skrothandlare.

    Flash: Skylten återfunnen!En man vid namn Anders noterade i förra veckan att gravplåten hade lossnat och tog då in den till expeditionen. Han har också kontaktat ett stenhuggeri som kommer att utföra återställandet.

    bobergs grav

    Dela inlägget!
    • Twitter
    • Facebook

     Jag går förbi Fogelströms hus på Fjällgatan

     | May 21, 2015

     välkommen

     Här ovan är Per Anders Fogelströms hus på Fjällgatan i Stockholm, och här nedan är den utsikt han hade. Det måste ha varit väldigt inspirerande. 1973 var jag där som 21-åring och intervjuade honom för en tidning som vi gjorde på journalisthögskolan. Han var väldigt tillmötesgående, svarade snällt på mina frågor och log mot min kamera. Efter intervjun hade han ingen brådska, utan han bjöd på kaffe, vi pratade om Stockholm, utsikten från hans fönster, min utbildning och vad jag gjorde på fritiden.
     Han tog sig tid, och så här i backspegeln 40 år senare konstaterar jag att han inte bara tog sig tid, han gav mig av den också.
     Det tyder på ett stort och generöst hjärta. 2017 är det 100 år sedan han föddes.

     välkommen

     Dela inlägget!
     • Twitter
     • Facebook

      Öppnispappan i TV4

      | May 5, 2015

      Först var det ett nyhetsinslag på kvällen, och dagen efter var det dags att sitta i TV4-soffan för Joakim, Loa och Bill.
      Joakims blogg om den öppna förskolan har fått stor uppmärksamhet.

      Dela inlägget!
      • Twitter
      • Facebook

       Berättelsen om Oscar Wildes försvunna snopp

       | May 1, 2015

       IMG_9519

       Oscar Wilde föddes i Dublin 1854. I en av stadens parker sitter han som målad staty på en sten, med blicken vänd mot sitt födelsehus. Jag tar en bild. Två år senare står jag framför hans grav som finns på Père-Lachaise-kyrkogården i Paris. Även här tar jag en bild.

       Efter sin död på Hôtel d’Alsace 1900, begravdes Wilde först i en anonym grav på Bagneaux-kyrkogården. Men 1908 flyttades han till sin nuvarande plats, och 1912 kom gravmonumentet på plats, en sfinx-skulptur av Jacob Epstein. Han skulle jobba vidare på plats.

       Monumentet rönte stor uppståndelse, både för sin tidsotypiska stil men framförallt för exponeringen av könsorgan. De måste döljas och det gjordes med hjälp av en presenning och en gendarm som stod på plats intill. En dag när Epstein kom till kyrkogården, hade man till och med lindat in genitalierna i gips, eftersom testiklarna ansågs för stora.
       Konstnären ombads att antingen kastrera eller dölja härligheten under ett fikonlöv.

       Efter två år under presenning och med en gendarm intill, invigdes monumentet med ett täckande bronsstycke i form av en fjäril. Epstein var rasande och vägrade infinna sig vid avtäckningen.
       Den kände poeten och ockultisten Aleister Crowley ledde ceremonin. Några veckor senare gick han tillbaka och plockade bort bronsfjärilen, hängde den runt halsen och sökte upp Epstein med budskapet att hans verk nu visades som det var tänkt.
       Fram till 1961 skedde inte mycket mer än att den blottade pungen glänste allt mer av alla besökares smekningar, samtidigt som den övriga statyn åldrades i vanlig oputsad ordning.

       Då beslöt sig några äldre brittiska damer för att ta saken i egna händer, och hackade bort allt som de tyckte var oanständigt, helt och hållet. Dagen efter samlades de bortknackade delarna in av kyrkogårdens restaureringsavdelning och användes under många år som brevpress på kontoret.

       Någon gång i mitten av 1980-talet började turister att kyssa monumentet, och genom åren överhöljdes monumentet med läppstift, till den grad att det till slut sakta förstördes. Så 2011 rengjordes monumentet av Oscar Wildes efterlevande och man satte upp skyddsglas runtom för att göra det kyssäkta. På graven står en strof:

       Men allt är gott, han har nu nått till livets slutstation,
       och andras tårar bräddar snart medkänslans spruckna krus.
       De utstötta som sörjer jämt, de sörjer honom nu.

       IMG_0652

       Dela inlägget!
       • Twitter
       • Facebook

        Ett rådjur hoppar fram

        | April 30, 2015

        ARH_3975

        De finns mitt ibland oss, till exempel på en av gångvägarna på Norra begravningsplatsen i Solna. Kan tänka mig att det är en bra plats att vara på som rådjur. Inga jägare i närheten, rätt mycket häckar att gömma sig bakom och lugnt hanterbar trafik. Vatten finns i hoar lite överallt, massor av gräs och blommor att äta på.

        Dela inlägget!
        • Twitter
        • Facebook
         Get Adobe Flash player