Vem har snott Bobergs skylt?

| May 25, 2015

bobergs grav

För en månad sedan gick jag en tur på Norra begravningsplatsen, och passerade bland annat förbi paret Bobergs grav som är lite speciell. Den är inte speciellt stor, inte iögonfallande, mycket ödmjuk på något sätt. Den skulle kunna ha varit jättestor och flott, för Ferdinand Boberg gjorde storslagna saker. Han är mannen bakom Waldemarsudde i Stockholm, NK-huset, Rosenbad, posthuset i Malmö och så vidare. En storslagen arkitekt. Och hans fru Anna Boberg var grym hon med, konstnär med många strängar på sin lyra.

Idag gick jag åter förbi graven, och trodde först att jag gått fel. Men det visade sig att jag var på rätt plats, dock var något annorlunda. Skylten på graven fanns inte längre, den med texten om parets aska och deras önskan om att askan skulle få vila i frid. De borde kanske lagt till “och låt bli skylten”. För nu är den borta.
Jag hoppas att den bara är på putsning, men jag befarar att någon försöker skapa sig en hacka på den, hos någon skrupulös skrothandlare.

bobergs grav

Dela inlägget!
 • Twitter
 • Facebook

  Jag går förbi Fogelströms hus på Fjällgatan

  | May 21, 2015

  välkommen

  Här ovan är Per Anders Fogelströms hus på Fjällgatan i Stockholm, och här nedan är den utsikt han hade. Det måste ha varit väldigt inspirerande. 1973 var jag där som 21-åring och intervjuade honom för en tidning som vi gjorde på journalisthögskolan. Han var väldigt tillmötesgående, svarade snällt på mina frågor och log mot min kamera. Efter intervjun hade han ingen brådska, utan han bjöd på kaffe, vi pratade om Stockholm, utsikten från hans fönster, min utbildning och vad jag gjorde på fritiden.
  Han tog sig tid, och så här i backspegeln 40 år senare konstaterar jag att han inte bara tog sig tid, han gav mig av den också.
  Det tyder på ett stort och generöst hjärta. 2017 är det 100 år sedan han föddes.

  välkommen

  Dela inlägget!
  • Twitter
  • Facebook

   Öppnispappan i TV4

   | May 5, 2015

   Först var det ett nyhetsinslag på kvällen, och dagen efter var det dags att sitta i TV4-soffan för Joakim, Loa och Bill.
   Joakims blogg om den öppna förskolan har fått stor uppmärksamhet.

   Dela inlägget!
   • Twitter
   • Facebook

    Berättelsen om Oscar Wildes försvunna snopp

    | May 1, 2015

    IMG_9519

    Oscar Wilde föddes i Dublin 1854. I en av stadens parker sitter han som målad staty på en sten, med blicken vänd mot sitt födelsehus. Jag tar en bild. Två år senare står jag framför hans grav som finns på Père-Lachaise-kyrkogården i Paris. Även här tar jag en bild.

    Efter sin död på Hôtel d’Alsace 1900, begravdes Wilde först i en anonym grav på Bagneaux-kyrkogården. Men 1908 flyttades han till sin nuvarande plats, och 1912 kom gravmonumentet på plats, en sfinx-skulptur av Jacob Epstein. Han skulle jobba vidare på plats.

    Monumentet rönte stor uppståndelse, både för sin tidsotypiska stil men framförallt för exponeringen av könsorgan. De måste döljas och det gjordes med hjälp av en presenning och en gendarm som stod på plats intill. En dag när Epstein kom till kyrkogården, hade man till och med lindat in genitalierna i gips, eftersom testiklarna ansågs för stora.
    Konstnären ombads att antingen kastrera eller dölja härligheten under ett fikonlöv.

    Efter två år under presenning och med en gendarm intill, invigdes monumentet med ett täckande bronsstycke i form av en fjäril. Epstein var rasande och vägrade infinna sig vid avtäckningen.
    Den kände poeten och ockultisten Aleister Crowley ledde ceremonin. Några veckor senare gick han tillbaka och plockade bort bronsfjärilen, hängde den runt halsen och sökte upp Epstein med budskapet att hans verk nu visades som det var tänkt.
    Fram till 1961 skedde inte mycket mer än att den blottade pungen glänste allt mer av alla besökares smekningar, samtidigt som den övriga statyn åldrades i vanlig oputsad ordning.

    Då beslöt sig några äldre brittiska damer för att ta saken i egna händer, och hackade bort allt som de tyckte var oanständigt, helt och hållet. Dagen efter samlades de bortknackade delarna in av kyrkogårdens restaureringsavdelning och användes under många år som brevpress på kontoret.

    Någon gång i mitten av 1980-talet började turister att kyssa monumentet, och genom åren överhöljdes monumentet med läppstift, till den grad att det till slut sakta förstördes. Så 2011 rengjordes monumentet av Oscar Wildes efterlevande och man satte upp skyddsglas runtom för att göra det kyssäkta. På graven står en strof:

    Men allt är gott, han har nu nått till livets slutstation,
    och andras tårar bräddar snart medkänslans spruckna krus.
    De utstötta som sörjer jämt, de sörjer honom nu.

    IMG_0652

    Dela inlägget!
    • Twitter
    • Facebook

     Ett rådjur hoppar fram

     | April 30, 2015

     ARH_3975

     De finns mitt ibland oss, till exempel på en av gångvägarna på Norra begravningsplatsen i Solna. Kan tänka mig att det är en bra plats att vara på som rådjur. Inga jägare i närheten, rätt mycket häckar att gömma sig bakom och lugnt hanterbar trafik. Vatten finns i hoar lite överallt, massor av gräs och blommor att äta på.

     Dela inlägget!
     • Twitter
     • Facebook

      En kväll på Nobelmuseet

      | April 26, 2015

      IMG_3996

      Vardagen består av intryck. De fladdrar förbi i en lagom trygg blandning. Men tar du bort ett sinne, blir de andra starkare. Så om du blundar och bara lyssnar, kan du säkert upptäcka en vardag som gick dig förbi. På Kulturnatten i Stockholm kan du varje år, under en kväll fram till tolv, ta dig runt och uppleva små bitar av vad staden har att bjuda på. Varför inte lite mingel på Nobelmuseet med lugn jazz i bakgrunden och ett glas vin i handen?

      Här finns fler Stockholmsljud att lyssna på.

      Dela inlägget!
      • Twitter
      • Facebook

       Bach i tyska kyrkan på kulturnatta

       | April 26, 2015

       IMG_3999

       Vardagen består av intryck. De fladdrar förbi i en lagom trygg blandning. Men tar du bort ett sinne, blir de andra starkare. Så om du blundar och bara lyssnar, kan du säkert upptäcka en vardag som gick dig förbi. På Kulturnatten i Stockholm kan du varje år, under en kväll fram till tolv, ta dig runt och uppleva små bitar av vad staden har att bjuda på. I tyska kyrkan spelades Bach hela kvällen, till exempel av St Gertruds stråkkvartett.

       Här finns fler Stockholmsljud att lyssna på.

       Dela inlägget!
       • Twitter
       • Facebook

        Fåglarna runt Råstasjön i Solna

        | April 25, 2015

        IMG_3939

        Vardagen består av intryck. De fladdrar förbi i en lagom trygg blandning. Men tar du bort ett sinne, blir de andra starkare. Så om du blundar och bara lyssnar, kan du säkert upptäcka en vardag som gick dig förbi. Så här kan det låta när kvällen sänker sig över fågellivet runt Råstasjön i Solna.
        Här finns fler Stockholmsljud att lyssna på.

        Dela inlägget!
        • Twitter
        • Facebook
         Get Adobe Flash player