Boken om Mormors dagböcker tar form. 1912

Onsdag den 14 februari 1912. Jag åkte ensam med pojkarna.

Onsdag den 14 februari 1912. Jag åkte ensam med pojkarna.

Idag har jag varit i Slottsskogen och åkt kälke. Jag skulle dit och se på bara, men så kom Rut P., Elsa C. och Anna L ikapp mig och frågade om jag ville åka med, för de hade köpt biljett. Det gjorde jag förstås, åkte med Rut P. och 2 pojkar. Men vi välte så att Rut...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1913

Onsdag den 1 januari 1913. En sjuttonåring välver ej onda planer.

Onsdag den 1 januari 1913. En sjuttonåring välver ej onda planer.

Bing-bång, bing-bång! Kyrkklockorna ringa in det nya året. Klockan är tolv på nyårsnatten. Alla utom Naemi och jag äro på vaka. Under det gångna året, det kära 1912, har det hänt så mycket, både roligt och tråkigt. Men det roliga har dock betydligt övervägt det...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1914

Fredag den 13 februari 1914. Sen har jag inga vänner kvar här.

Fredag den 13 februari 1914. Sen har jag inga vänner kvar här.

Igår var det mammas födelsedag. Hon blev väckt med kaffe på morgonen och på eftermiddagen hade hon kafferep för moster (det har blivit förlikning) och fru Svensson. Greta och Eva voro med också. På kvällen hade vi tre, Eva, Greta och Josef en liten avskedsfest för...

Onsdag den 11 februari 1914.  Vi experimenterade med trollglasen.

Onsdag den 11 februari 1914. Vi experimenterade med trollglasen.

På måndag förmiddag ringde Sörvik och frågade om jag ville gå med på Cirkus. Det ville jag förstås, men det skulle ha varit mycket roligare om jag hade haft någon annan i sällskap. Jag vågar ju knappast säga någonting till honom. Som t.e.x. då fröken Orlando dansade...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1915

Måndag den 18 januari 1915. Ett sabla bråk med Eva här.

Måndag den 18 januari 1915. Ett sabla bråk med Eva här.

Härligt vinterväder. Frost, snö och is, åkning i Stora Liden. Gräsligt skoj. Flera kvällar ha vi varit med Ahnfeltarna och åkt. En kväll hamnade vi på ett café vid Linnéplatsen klockan halv 12 på kvällen. Du milda värld ett sånt liv vi förde! Och i fredags voro vi tre...

Fredag den 8 januari 1915. Eric kysste mig lidelsefullt flera gånger.

Fredag den 8 januari 1915. Eric kysste mig lidelsefullt flera gånger.

Nytt år igen. Det är rysligt vad tiden går. Detta årsskiftet har verkligen inte varit utan sina överraskningar för mig. På nyårsdagen var jag med Bertil på en riktig ordentlig promenad, gick fram och tillbaka från Långedrag. Därute slog vi oss ned i vinterrestaurangen...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1916

Tisdag den 15 februari 1916. Förlorade min kära guldring.

Tisdag den 15 februari 1916. Förlorade min kära guldring.

Tråkigt väder. Blåsruskigt och snöblaskigt. Narigt. Usch! I söndags var Naemi och jag på Frälsningsarmén. Där var en gammal gumma i lokalen, som vittnade om hur hon "i morres va nere och köpte mjölk å då sa dom, att de gudfruktie ä bara elaka, men då sa ja att vi får...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1917

Fredag den 16 februari 1917. Oh, vad tjänar allting till?

Fredag den 16 februari 1917. Oh, vad tjänar allting till?

Det knallar och går. Jag knogar i ”Skandia” med hjälp av herr Jansson på inspektörernas kontokuranter. Det är så jobbigt, innan man satt sig in i förhållandena riktigt, men nu har begreppen betydligt klarnat, så nu börjar det arta sig. Det är så mycket att göra nu om...

Fredag den 2 februari 1917. Jag sov så jämmerligt uselt.

Fredag den 2 februari 1917. Jag sov så jämmerligt uselt.

Ja, på torsdag flyttade jag från doktorn efter åtskilligt tack och adjö från bägge sidor. Eftersom fru Kihlman var här och fortfarande är här förresten, (hos "Ungkarlarna”) ville pappa rakt inte, att jag skulle flytta hit också utan han tog ett rum på Auditorium åt...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1918

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1919

Söndag den 5 januari 1919. Om jag inte vore med i S.A.S.K.

Söndag den 5 januari 1919. Om jag inte vore med i S.A.S.K.

Brevet kom inte iväg igår, så jag fortsätter väl en bit. Ah, vad jag skrattat åt Lillan idag! Vi ha nämligen, på grund av det särdeles älskvärda vädret - plask, plask, dropp, dropp - inte stuckit näsan utanför dörren mer än upp på vinden efter äpplen (ett var alldeles...

Lördag den 4 januari 1919. Min kavaljer hade försovit sig.

Lördag den 4 januari 1919. Min kavaljer hade försovit sig.

Gott nytt år, Rutan, och många namnsdagsgratulationer, fast det kommer lite' sent! Ni undrar väl hur Lillan och jag har det häruppe, och vi ha inte lessamt. Nä då! Om förmiddagen är ungen för det mesta tillsammans med Greta Andreasson och på eftermiddagen hittar vi...

Boken om Mormors dagböcker tar form. 1920

Torsdag den 1 januari 1920. Min fästman är långt borta.

Torsdag den 1 januari 1920. Min fästman är långt borta.

Min snälla dagbok, nu undrar Du väl, om jag rent av upphört att existera. Har ju inte anförtrott Dig någonting sedan den 28 oktober förra året! Det är ju rysligt. Över 2 månader. Och hur skall jag förklara min tystnad? Det finns bara en förklaring: Jag har aldrig känt...

Små ledtrådar som dyker upp i kölvattnet av min mormors dagbok

Flickorna i Judit Boudins klass 1912

Här är flickorna i mormor Judits klass 1912. Anna O, Ebba, Gertrud, Karin Lj, Anna H, Sara Irma,Viola, Elsa, Lilly B, Sigrid, Anna L Lilly S, Karin B, Judit, Fröken Palm, Dagmar, Greta, Tora.

Bibelcitaten var forna tiders emoticons

1949-12-28 Nuförtiden har vi förkortningar och emoticons (känslogubbar) som ger en extra dimension åt våra texter. RTFM till exempel (Read The Fucking Manual), eller LOL (skrattar högt). Förr använde man bibeln på samma sätt. Kombinera bok, kapitel och vers och du får...

Tre stolar genom tiden

Den till vänster kommer jag ihåg från Örnsköldsvik sent 50-tal, den i mitten är nog originalsitsen från min mormors bröllopsmöblemang och till höger är den bruna varianten från 50-talets början. Stolarna har fungerat som det mesta under åren, det finns ytterligare två...

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Lillängsgatan 16 (rättat till 1C) i Göteborg, utmärkt med en pil. Där bodde antagligen en mormors mor 1950. Det var på den riktigt gamle kungens tid det. Göteborg 22-6-50 Sommarsolståndet Härmed en hälsning från Lillängsgatan 1C. Tåg mot Arvika f.v.b. till Växvik...

Huset där mormor föddes

Min mormor Judit föddes i Sulvik i Värmland, i en liten lägenhet en trappa upp från min mormors fars garveri. Vad är oddset för att man slumpvis åker av mot en skylt i Sulvik som det står loppis på, och hamnar 50 meter från ett gammalt garveri där ens mormor föddes...

På jakt efter bröllopsreferat

Min mormors mor Jenny beskriver sitt bröllop i september 1892. Så gick sommaren, och i september månad, närmare bestämt den 10, stod vårt bröllop. Julius mamma var med. Det var nog en stor upplevelse för henne. Till bröllopet hade alla systrarna kommit hem, och så var...
Här ska vi sedan lägga lite extra text.
Flickorna i Judit Boudins klass 1912

Flickorna i Judit Boudins klass 1912

Här är flickorna i mormor Judits klass 1912. Anna O, Ebba, Gertrud, Karin Lj, Anna H, Sara Irma,Viola, Elsa, Lilly B, Sigrid, Anna L Lilly S, Karin B, Judit, Fröken Palm, Dagmar, Greta, Tora.

Bibelcitaten var forna tiders emoticons

Bibelcitaten var forna tiders emoticons

1949-12-28 Nuförtiden har vi förkortningar och emoticons (känslogubbar) som ger en extra dimension åt våra texter. RTFM till exempel (Read The Fucking Manual), eller LOL (skrattar högt). Förr använde man bibeln på samma sätt. Kombinera bok, kapitel och vers och du får...

Tre stolar genom tiden

Tre stolar genom tiden

Den till vänster kommer jag ihåg från Örnsköldsvik sent 50-tal, den i mitten är nog originalsitsen från min mormors bröllopsmöblemang och till höger är den bruna varianten från 50-talets början. Stolarna har fungerat som det mesta under åren, det finns ytterligare två...

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Lillängsgatan 16 (rättat till 1C) i Göteborg, utmärkt med en pil. Där bodde antagligen en mormors mor 1950. Det var på den riktigt gamle kungens tid det. Göteborg 22-6-50 Sommarsolståndet Härmed en hälsning från Lillängsgatan 1C. Tåg mot Arvika f.v.b. till Växvik...

Huset där mormor föddes

Huset där mormor föddes

Min mormor Judit föddes i Sulvik i Värmland, i en liten lägenhet en trappa upp från min mormors fars garveri. Vad är oddset för att man slumpvis åker av mot en skylt i Sulvik som det står loppis på, och hamnar 50 meter från ett gammalt garveri där ens mormor föddes...