Solna kulturmiljöpris 2017

Jag har fått Solna kulturmiljöpris 2017.
Med äran följde en vacker blombukett, ett stiligt diplom men framförallt: en motivering som jag tackar extra för och gärna delar med mig av.

Nästa fredag den 9 juni är det precis 190 år sedan Johan Olof Wallin, en av våra mest kända psalmdiktare och sedermera ärkebiskop, invigde vad som de första100 åren kallades för “Nya kyrkogården”.

Men som sedan 90 år tillbaka går under namnet Stockholms norra begravningsplats. Av detta namn kan man lätt förledas tro att den ligger i Stockholm, men den ligger – och har alltid legat -i Solna.

Platsen omges av Solna kyrkväg, Banvaktsvägen, Hagavägen och Uppsalavägen. Mellan dessa fyra vägar ryms hela 62 hektar milt tuktad natur och omkring 33 000 gravar, vilket gör den till en av Sveriges största kyrkogårdar. En imponerande anläggning som också är en av Solna stads viktiga gröna lungor.

Begravningsplatsen är ett vackert område med stor variation och omväxling samt mängder av mänskliga spår i harmoni med naturen. Flera skulpturer, reliefer och andra konstnärliga utsmyckningar är skapade av några av Sveriges mest framstående skulptörer. Mycket växtlighet omger och skuggar gravarna. Här finns lövträdsalléer samt klippta häckar och buskar.

Här finns enkla gravar, stora gravar, fantasisfulla gravar, vanliga gravar och även gravstenar som är verkliga konstverk liksom ett och annat mausoleum.

Här kan vi låta tankarna gå till de människor som levat och verkat före vår tid. Och här kan vi påminnas om kända personer som fått sin sista vila just på denna plats. En plats vars själ präglas av historia och kontinuitet, en plats som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den har idag.

Men det är också en plats som vi Solnabor kanske inte besöker särskilt ofta. Fast det finns Q person som har gjort väldigt många besök här. Med kamera och anteckningsblock i högsta hugg. Syftet har varit att dokumentera platsen, berätta om den och därmed göra den ännu mer tillgänglig och intressant för oss Solnabor och alla andra som gästar vår stad.

Genom modern teknik -internet och webb – har begravningsplatsen gjorts tillgänglig och intressant för oss som bor i Solna och andra intresserade över hela världen. Webbplatsen rymmer nu vackra foton på 700 gravstenar och konstverk.

Här får vi hjälp att hitta till kända personers gravplats och vi får länkar till det digitala uppslagsverket Wikipedia, där vi kan stilla nyfikenheten om personen ifråga.

Och det kommer mer. Det finns långt framskridna planer på att komplettera webbplatsen med korta filmer. Det finns också planer på att göra en motsvarande webbplats som handlar om Solna kyrkogård.

Solna kulturmiljöpris ska föräras en person som gjort en betydelsefull insats för stadens kulturmiljö. På webbplatsen “www.norrabegravningsplatsen.se” dokumenteras en viktig del av vår kulturmiljö på ett sätt som engagerar och som lockar till besök och promenader.

Årets kulturmiljöpristagare har en attityd som präglas inte bara av nyfikenhet och upptäckarlust utan minst lika mycket av generositet och en vilja att dela med sig av sina kunskaper.

Arbetet har bedrivits under flera år på eget initiativ och helt med egna resurser. En sådan attityd vill vi gärna lyfta fram, eftersom den är nödvändig för att vi tillsammans ska förmå att värna om vårt kulturarv. Det är med glädje vi tilldelar fotografen och författaren Anders Arhammar Solna kulturmiljöpris 2017.

UPS versus FEDEX

UPS versus FEDEX

När man väntar en leverans från Kina får man vänta länge, speciellt om avsändaren använder fel leverantör. UPS leveransteknik Onsdag: Ett SMS från UPS "Vi ska leverera ett paket till er, det kräver tullavgifter och moms, vänligen betala på swish eller ring för...

read more
När google inte kommer så ofta

När google inte kommer så ofta

På Google maps kan du titta på jorden lite grann från ovan. Och om det inte räcker så kan du klicka på den lilla gubben i hörnet, placera honom på en blåstreckad gata och vandra runt i verkligheten. Men det är inte alltid den verklighet som är idag, utan det kan vara...

read more
Oderland är ett bättre webbhotell

Oderland är ett bättre webbhotell

Det råder tydligen kalabalik hos Levonline/Crystone/Bineros kundsupport. Så pass, att jag blev tvungen att byta webbhotell för att få det att fungera, efter obesvarade mail, dubbelfaktureringar, ändrade lösenord, och borttappade domäner. De ägs ju numera av samma...

Tillbaka till Malawi

Tillbaka till Malawi

Här är kortet som fick mig att överhuvudtaget fundera på att åka till Afrika igen. 11 juni 1974 Svenskt sommarväder vid Lake Malawi. rent kallt vatten. I nästa vik flodhästar, men inga krokodiler. Mitt emot ligger Mozambique. Vi badar, seglar, tar långa...

Idag fast förr - bloggen 11 år

Välkommen hit

Du når mig på mail info@arhammar.se

Min blogg fyllde 11 år den 10 mars 2017. I samband med det har jag påbörjat en uppdatering av bloggen, där inläggen får ett bättre hem, anpassat för framtiden. En hel del är gjort, mycket återstår. Precis som det ska vara.


Jag har en blogg av främst två skäl. Det ena är för att ni ska få en glimt av världen sedd ur min synvinkel, det andra för att ha en kreativ verkstad som i bästa fall leder vidare. Här fyller jag oförtrutet på med texter, bilder, tankar och ord.

Dock blir det mindre numera, eftersom både Facebook och instagram tar sin plats.

Arkivet

Filmverkstan

Här kan du se de allra senaste filmerna, direkt från Bambuser och en Iphone 6. Men du måste ha Adobe flash installerat, vilket visat sig vara lite osäkert senaste tiden. Vill du se mina youtubeklipp får du gå hit.

Från twitter

Från iPhone direkt

  • Orm eller ödla


    Hasselsnok, huggorm eller vanlig snok? Ingetdera tror jag, och då återstår bara kopparödla.

  • Passerar dessa varje dag. Doften!

France, AUS, Kina, NYC, Frisco, Boston, Italien, Dubai

Kategorier

Här får de gamla inläggen nytt liv – Oldies and goldies


massa ettor

barn

Thomas

dockor

elfenbensfigurerbild.jpg

brandbilkoja