Klassbrevet från Ebba augusti 1918.

Alingsås den 13 augusti 1918.

Kära kamrater

Ja, jag får verkligen instämma med föregående talare att det var verkligen en utmärkt idé detta att skicka klassbrev. Det ska bli gräsligt roligt att komma i närmare kontakt med de gamla kamraterna. Som ni väl redan vet är jag välbeställd lärarinna i Alingsås. Efter att ha slutat i majorna gick jag in på Rudbecks seminarium och gick där i 3 år och vantrivdes där alldeles kolossalt, åtminstone det sista året.

Därför må ni tro jag var glad att jag fick slänga läxböckerna och ge mig därifrån. Sedan var jag och vikarierade en tid i Göteborg, men eftersom det inte är alla som få plats där, sökte jag därifrån och kom hit till granrisestan för ett år sedan.

Hela första tiden var ett enda festande och det gick inte många dagar utan vi var på kondis. Ni må tro det finns ett utmärkt sådant här. Och så hade vi ofta rep i skolan. Nu har det blivit mer sparsamt både vad beträffar kondisbesök och kafferep.

Ja jag trivs utmärkt bra här under skoltiden, men så fort jag får en dags fritt reser jag härifrån. Så har ni väl också hört kan jag tänka mig att jag gått och förlovat mig. Det är roligt må ni tro, och det vill jag rekommendera åt er allesamman. Min fästman är lärare i Göteborg, men för tillfället är han här i Alingsås och vikarierar för en lärare 14 dagar. Så nu må ni tro jag har det på gaffeln.

Det var någon av er som frågar efter Lilly Bohmans adress? (ja nu för tiden heter hon fru Lilly Andersson), hon gifte sig strax efter midsommar med en lantbrukare, men skall fortfarande vara kvar som lärarinna. Jag tror hennes adress är Fullesta skola Lagmansholm.

Så tycker jag att ni snart ska anordna ett klassmöte, men helst i Göteborg så vi får pratas vid riktigt. Ja nu är jag alldeles tom i hjärnan och vet inte vad jag ska skriva mer, men nästa gång skall det bli bättre. Hoppas att inte brevskrivningen slutar för fort. Till dess då, adjö med er.

Hjärtligaste hälsningar till er alla från Ebba.
————–

På tvären i blyerts:

Jag trodde nästan det gått i putten med breven, ty det är 2 månader sedan jag sist såg en skymt av ett klassbrev. Idag kom det som en läkande balsam på mitt tunga sinne. Här i Göteborg är gräsligt. Bara kriget tog slut så att man kunde resa. Jag skall nog höra av mig om det blir någon ändring. Greta.

Det här är en kompletterande text till “Mormor, livet och kärleken”.