Fru Lamberts nya dansbanor, Dansut på Djurgården.

På de allra flesta orter i Sverige finns, eller åtminstone fanns, det en folkpark med dansbana dit ortens ungdomar kunde ta sig för att träffas, dansa och roa sig. På många ställen gick det vilt till, med fylla och slagsmål, så de lite yngre gick inte gärna dit. Men det fanns också dansbanor som riktade in sig på ungdomar som ville göra det som dansbanan stod för, dansa, lyssna på musik och träffa vänner, nya som gamla.

1916, lördagen den 22 juli, öppnade just en sådan dansbana sina portar i Stockholm, Dansut på Djurgården, nedanför Liljevalchs konsthall. Man hade för avsikt att vara ett respektabelt dansställe för ungdomar, och kvinnan bakom initiativet var en välkänd skådespelerska på den tiden, Helfrid Lambert.

Dansut bestod av två överbyggda runda dansbanor, förenade genom en musikpaviljong. Dansbanorna rymde upp till 100 par vardera, och mellan dem fanns det plats för en sexmannaorkester. Det gick också att köpa vin och öl på platsen, som man kunde avnjuta mellan danserna, vid små bord som stod uppställda på sandplanen runt dansbanorna.

Så här skrev man i tidningarna den dag Dansut öppnade.

Dansut slår upp sina portar i kväll klockan 7 för att sedan hålla öppet varje kväll och på så sätt göra sig förtjänt av alla stockholmares tacksamhet därför att vi får för den första sommardansbanan där “ordning” kommer att upprätthållas och som samtidigt uppträder utan alla större pretentioner.

Det är som bekant fru Helfrid Lambert som står för anordningarna, vilka äro särdeles lyckade. Dansut har placerats på udden bakom Konsthallen och har på så sätt fått ett idealiskt läge. Här har man byggt 2 stora dansbanor med en estrad för orkestern mitt emellan dessa.

En trevlig loggia i närheten inbjuder till intagande av förfriskningar som komma att bestå av allehanda läskedrycker plus vin.

För musiken svarar herr Blom, känd som den andre Pinet, och emellan danserna kommer en Bellmanskvartett att låta höra sig. Dessutom är det väl inte troligt att fru Lambert uteslutande kommer att verka som direktris. Dansen pågår som sagt alla dagar från klockan 8, utan på söndagar då den börjar redan klockan 7.

Det här är en kompletterande text till “Mormor, livet och kärleken”.