Onsdag den 3 januari 1912. Detta gräsliga väder.

Usch detta hemska gräsliga väder. Det kan göra en helt förtvivlad. Regn, slask. Det är ju alldeles tröstlöst. Skall man nu inte få vara ute och ha roligt i kälkbackar eller på isen en enda gång under jullovet. Tänk att vi redan ha haft jullov i 2 veckor. Jag begriper inte vart tiden tar vägen.

På nyårsdagen var jag uppe hos Anna-Lisa och blev kvarbjuden på kvällsvard. Herr Blomberg var hemma och det var ganska roligt. Jag lånade “Gretchen”, “Strömdrag” och”Karin Brandts dröm” av Anna-Lisa.

De två första läste jag ut igår. “Gretchen” var särdeles rolig. Igår var jag med Anna-Lisa på en promenad i nästan hela allén, och sedan var hon med mig häruppe en liten stund.

Idag ha vi varit på elvakaffe hos Greta, istället för på hennes födelsedag igår. Hon har varit på bröllop i Jönköping, den lyckliga osten, ett riktigt storstiligt bröllop, över hundra bjudna. Greta blev särskilt förtjust i M. Andrén, en enligt henne och mosters utsago bildskön yngling. Gretas kavaljer var visst en annan yngling som hette Gustav Brandén.

Greta heter Johansson i efternamn och är Judits favoritkusin. Gretas mamma heter Sofi. När Judit skriver “häruppe” eller “hemma” i Göteborg, så är det Olivedalsgatan 2 hon menar. Där bor familjen Boudin från 1905 och 25 år framåt.

Originaltext från Judit Boudins dagböcker 1912 – 1922

Illustration för Judit Boudins dagböcker 1912-1922

Bläddra i dagboken