Söndag den 15 April 1917. Det smakar riktigt maffe.

Mitt i april! Om 15 dagar är det min 22-årsdag!! Oh!! Nu ha vi fått upp Rut hit. Lille pappa är betydligt bättre, och så fick Rut resa på fredag. Även Naemi Kihlman skulle ha kommit hit upp, hon skulle ha anlänt som på onsdag kväll, så trots ett riktigt hundväder men snöslask och rusk voro Elsa och jag nere för att möta.

Tåget var 55 minuter försenat, och vi gick därnere på perrongen och frös och svor. Svor, så det osa om et’ och vi höll på att gå åt av skratt. Det är just fina inga damer! Men den som inte kom med det försenade tåget, det var Naemi det. Så vi hade besvärat oss alldeles i onödan.

Rut kom emellertid på fredag kväll. Naemi, Elsa och jag voro förstås nere och mötte, och det blev ett synnerligen hjärtligt mottagande. Vi gingo hem till Naemi där Rut skall bo. Där plockades nu upp massor av matvaror, som den omtänksamma lilla morsan skickat med och vi åto värre. Naemi och jag skulle förstås “broderligt” dela all födan, vilket skedde under åtskilligt bråk och oväsen.

Idag, lördag kom Naemi och Rut och hämtade mig uppe på Skandia, och det blev förstås åtskilligt “glodd” från herrarnas sida. Bägge tyckte förstås, att magister Lindén var mycket skön, och påstodo även att herr Jansson såg mycket trevligare ut än de hade trott. Rut ville t.o.m. påskina, att han var vacker.

Så gick vi på Strandvägen och promenerade, åt sen middag, och tog oss därefter en titt hit hem till oss. På eftermiddagen voro Ade och Håkan jämte jag hos Naemi och Rakel och drack kaffe, och sen gick vi på “Regina” och såg “Nallan”, Tallroth och Widerstedt i “Skuggan av ett brott”, som var ett sådant där lagom fånigt drama, men med många vackra scener.

Klockan är nu förmiddagen på söndag och ute är det ett ljuvligt väder, fast blåsigt. Idag har Elsa och jag haft stor frukost här. Jag skulle verkligen önska att vi hade en kamera, så att vi kunde föreviga diverse situationer här. Som t.ex. en sådan här morgonstund med frukost hemma.

Klockan 8 går jag upp, klär mig i morgonrock och tänder sen i kakelugnen. Då det är bara några bränder kvar, hyvar jag in kastrullen full med vatten, och plockar så fram smör, bröd, korv, stekt fisk, ost, cacaosocker, salt etc., vilket allt i en pittoresk blandning radas upp på bordet.

Under tiden har Elsa kvicknat till och kommit till “kamkoftstadiet”. Så äta vi med den ljuvligaste aptit av all vår goda mat och steka dessutom i kastrullen på glöden en del av alla efter “äggvisp” kvarblivna äggvitor. Dessa smaka tillsamman med Elsas kryddsill riktigt “maffe”.

Och sen springer vi här om varandra och städar och diskar och har det riktigt trevligt på vårt “Boheme-sätt”. Nu är här så fint och prydligt i rummet. De härligaste pingstliljor och björklöv ha vi i min korg på piedestalen, i en stor vas på bordet och i små kristallvaser på toiletten. Oh, vad de äro vackra.

Elsa har gått till kyrkan, och jag skall nu ge mig iväg för att träffa Naemi och Rut.

Originaltext från Judit Boudins dagböcker 1912 – 1922

Illustration för Judit Boudins dagböcker 1912-1922

Relaterade poster

Bläddra i dagboken