Loa och Wallenbergutställningen

Tidigare idag presenterades Raoul Wallenbergåret 2012 – det år han skulle ha blivit hundra år – för allmänheten. Svenska institutets utställning, som kommer att gå till minst sex länder, visades för enda gången i Sverige. Jag var där med Loa snart två år, och vi blev nog lite besvikna.
Visserligen var det skrämmande kul att titta på två tanter med jättestora ögon, men annars hände det inte mycket liksom. Jag försökte förklara för Loa att det säkert skulle ordnas massor av aktiviteter runtom utställningen, men det imponerade inte. Jag tror dock att utställningen kommer fylla sin funktion som ramverk för massor av andra händelser.
17 januari håller till exempel riksdagen en högtidlighet i kammaren till Raoul Wallenbergs minne. Samma dag öppnar Mauermuseum i Berlin ett permanent RaoulWallenberg-rum. Och den dagen inviger Carl Bildt den internationella Raoul Wallenberg-utställningen, ”To me there’s no other choice” i Budapest.
Viktigare än de mer officiella ceremonierna är de aktiviteter i skolor som planeras. Raoul Wallenberg är en förebild i en tid när det behövs mer engagemang mot främlingsfientlighet, islamofobi och antisemitism.
Där tror jag att Loa håller med mig.