Jag har blivit ormbiten

Hasselsnok

En Coronella austriaca ringlar över vägen, och jag stelnar till. Huggorm! Eftersom jag blev biten av en sådan förra året, är jag lite extra på min vakt, det var ingen trevlig upplevelse. Men Coronella är ingen vipera berus, utan en hasselsnok och helt ofarlig. (Som ni ser har jag slagit upp ormarna i ett lexikon.) Hasselsnoken ringlar vackert vidare, och dess vackra mönster får mig biten igen. Fast på ett mycket trevligare sätt.
Det är förbjudet att inom landet döda, skada, fånga eller på annat sätt insamla vilt levande exemplar av våra ormar.
Men en huggorm som påträffas på tomten får infångas och flyttas (trots att den är fridlyst) och då minst ett par kilometer bort. Vid förflyttningen rekommenderas man att inte använda några vassa eller hårda verktyg t.ex. en kratta, då man kan då skada ormen.
Vem bryr sig?! När det gäller huggorm är det han eller jag, och jag tänker inte agera bitbräda en gång till.