En kyss i röven

konstverk

The Velvet Underground är ett av de mest betydelsefulla rockbanden genom tiderna. The Velvet Undergrounds avtryck på eftertidens rockmusik överträffar avsevärt deras kommersiella framgångar. I sådana fall brukar man säga att de var före sin tid, och i deras fall så var de det. Därför föll det sig helt naturligt att de lierade sig med en annan företeelse som också var före sin tid ett tag, Andy Warhol. Numera har han uppgraderats/nedgraderats till att vara tidlös.
För de som inte känner till Velvet så kan vi ju säga Lou Reed, för att låta en klocka ringa. Han som uppfann “Take a walk on the wild side”. Deras första skivomslag var en banan, gjord av Warhol.
Och idag fanns omslagen, en massa bilder, kläder i original och annat att beskåda på PUB i Stockholm, tre trappor upp. Mitt gamla PUB, där barn jag trampat, har bytt skepnad och består av mode på alla våningar och ledder.
Grejerna bara fanns där, i anslutning till en nyöppnad klädesbutik, liksom en pall med en mun som kysstes hela tiden. Pallen kan ha varit en Warholgrej, eller så var den någon annans 15 minuter of fame, men den var rolig. Och inspirerande. Så under loppet av tre minuter blev jag förvånad minst tio gånger. Det var härligt livgivande och behövligt, för kvarten efter satt jag i tandläkarstolen och borrade bort min avtuggade kindtand.